ACOR Supports Jordanian Researchers: Dr. Sahar al Khasawneh Presents at 2019 ASOR Meeting

المقال باللغة العربية في أسفل الصفحة

Every year ACOR funds travel scholarships for two Jordanian researchers to attend the annual meeting of ASOR (American Schools of Oriental Research). Sahar al Khasawneh, Assistant Professor in the Faculty of Archaeology and Anthropology at Yarmouk University in Jordan is an awardee of a Jordanian Travel Scholarship to attend the ASOR Annual Meeting in San Diego, California in November 2019. She writes about her paper and experience at the conference.

ACOR Travel Award Recipient Sahar Al Khasawneh, Photo: Nazih Fino

By Sahar al Khasawneh

I specialize in luminescence dating and its applications in archaeology. Despite recent successful developments of luminescence dating in geology, the technique still has limited applications in archaeology. In my work, I attempt to employ these new techniques to resolve chronological questions at archaeological sites, particularly where organic materials are scarce for carbon dating. For example, rock surface luminescence dating is a new approach that has been established in the last few years to define the date when the rocks were last exposed to the sun. In archaeology, we could use the approach to define when rocks were used for construction. The approach could also be useful for dating widespread megalithic structures. In Jordan, I was successful in dating the construction from enigmatic megalithic structures including Khatt Shebib structure (dated to ca. 400 BCE) and a so called Desert Kite structure in southern Jordan (dated to ca. 8000 BCE). I presented my work on dating the Desert Kite site at the ASOR Meeting in 2017.

I also worked with young geo-archaeological sediments such as those at Tell Maqass and Tell Damiyah, and with older sediments such as those at the Dead Sea and Wadi Hasa. At the ASOR 2019 Meeting, I had the opportunity to present my work on Tell Maqass with two different approaches of luminescence dating for the same sample, which acts as an internal age control for the site.

The ASOR Annual Meeting is one of the most important meetings in Near Eastern archaeology in North America. To me, it is an opportunity to follow up with the recent works in Jordan archaeology, and to network with other professionals and archaeologists. The ASOR Annual Meeting is also where I establish research collaborations with other scholars. I am grateful to ACOR and ASOR committees because without the travel award, I wouldn’t have had this opportunity to take part.

Attention Jordanian scholars!
Jordanian Travel Scholarship for ASOR Annual Meeting: Two travel scholarships of $3,500 are funded by ACOR and they assist Jordanians participating and delivering a paper at the ASOR Annual meeting in mid-November in the United States. Academic papers should be submitted through the ASOR’s website (www.asor.org/am) by February 15, 2020. Final award selection will be determined by the ASOR program committee.


 

في كل عام يقوم المركز الأمريكي للأبحاث الشرقية (أكور) بتمويل منح سفر لحضور الإجتماع السنوي للمدارس الأمريكية للأبحاث الشرقية (أسور) تقدم لإثنين من الباحثين الأردنيين؛ سحر الخصاونة، أستاذ مساعد في كلية الآثار والأنثروبولوجيا في جامعة اليرموك – الأردن، حصلت سحر على منحة السفر للمشاركة في إجتماع (أسور) السنوي والذي أقيم هذه السنة في سان دييغو – كاليفورنيا، في تشرين الثاني 2019. وقد كتبت لنا عن ورقتها البحثية و تجربتها في المؤتمر

بقلم سحر الخصاونة

أنا متخصصة في التأريخ بظاهرة التألق الضوئي وتطبيقه في علم الآثار. على الرغم من التطورات الحديثة في تقنية التأريخ بظاهرة التألق الضوئي في علوم الأرض، فلا يزال هنالك تطبيقات محدودة لاستخدام هذه التقنية في علم الآثار. في عملي أحاول استخدام هذه التقنيات الجديدة لحل المسائل الزمنية في المواقع الأثرية، لا سيما عندما تكون المواد العضوية شحيحة لاستخدامها في التأريخ بالكربون المشع. على سبيل المثال يعد تأريخ سطح الصخور بظاهرة التألق الضوئي تقنية حديثة تم تطويرها في السنوات القليلة الماضية لتأريخ المرة الأخيرة التي تعرض بها سطح الصخر لأشعة الشمس. في علم الآثار ، يمكننا استخدام هذا الأسلوب لتحديد متى تم استخدام الصخور في أعمال البناء. و بهذا يمكن الإستفادة منه في تأريخ التشكيلات الحجرية الضخمة الأثرية ذات الإنتشار الواسع. في الأردن نجحت من خلال هذه التقنية في تحديد زمن بناء بعض هذه التشكيلات الحجرية الغامضة مثل خط شبيب الأثري (الذي يرجع تاريخه إلى 400 سنة قبل الميلاد)، ومواقع المصائد الصحراوية في جنوب الأردن (يرجع تاريخها إلى 8000 سنة قبل الميلاد). قدمت عملي حول تأريخ المصائد الصحراوية في اجتماع (أسور) في عام 2017

 عملت أيضًا في مجال علم الآثار الجيولوجي وبالأخص على الرواسب الجيولوجية الموجودة في موقع تل المقص في مدينة العقبة و موقع تل داميا الواقع في غور الأردن، و في البحر الميت و وادي الحسا. في اجتماع أسور لعام 2019، أتيحت لي الفرصة لأعرض أعمالي في موقع تل المقص بطريقتين مختلفتين من التأريخ التألق الضوئي على نفس العينة، والتي عملت بمثابة مراقب داخلي لعمر الموقع

الإجتماع السنوي لأسور هو واحد من أهم المؤتمرات في علم آثار الشرق الأدني في أمريكا الشمالية. بالنسبة لي، إنها فرصة لمتابعة آخر الأعمال الأثرية في الأردن، و للتواصل مع المتخصصين و غيرهم من علماء الآثار. وهو أيضا المكان الذي أقيم فيه علاقات تعاون مع الباحثيين الآخرين. ولهذا أنا ممتنة جداً للمركز الأمريكي للأبحاث الشرقية (أكور) و للإجتماع السنوي للمدارس الأمريكية للأبحاث الشرقية (أسور) لأنه بدون تقديمهم لمنحة السفر هذه لما أتيحت لي فرصة المشاركة

تذكير للباحثين الأردنيين

منح سفر للأردنيين للمشاركة في إجتماع (آسور) السنوي: منحتان للسفر بقيمة 3500 دولار لكل منهما مقدمة من قبل المركز الأمريكي للأبحاث الشرقية (أكور) لمساعدة الأردنيين سواء كانوا طلاب أو أكاديميين أو باحثين للمشاركة وتقديم ورقة بحثية في الاجتماع السنوي للمدارس الأمريكية للأبحاث الشرقية (آسور) الذي يقام في منتصف تشرين الثاني في الولايات المتحدة من كل عام.  يرجى تقديم الأوراق الأكاديمية من خلال موقع أسور  (www.asor.org/am)  الإلكتروني مباشرة

 آخر موعد للتقديم هو 15 فبراير لعام 2020. سيتم إختيار الحاصل على المنحة من قبل لجنة برنامج أسور

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top