Bilal Al Burini’s Conservation Efforts of the Jerash Sarcophagus

المقال باللغة العربية في أسفل الصفحة

In 2003, the discovery of a Byzantine era lead coffin in the village of Jerash caused a wave of excitement throughout the region, especially for historians and archaeologists, but also for Jerash locals looking forward to the influx of tourists who may want to see the sarcophagus. Bilal Al Burini, ACOR’s 2019 James A. Sauer Jordanian Fellow, conducted research on the coffin for his master’s thesis.

Scientists move the Jerash Lead Coffin to a new location for conservation and maintenance. Photo courtesy of Bilal Fawaz.


By Bilal Al Burini

My name is Bilal Fawaz Mohammad Al-Burini. I graduated with a master’s degree from the Department of Conservation and Management of Cultural Resources under the Faculty of the Archaeology and Anthropology Department at Yarmouk University in 2019. I work in the Department of Antiquities in Jerash / the Ministry of Tourism and Antiquities.

I first heard about ACOR from the Department of Conservation and Management of Cultural Resources at my university, and from other Yarmouk students who talked about grants that they received from ACOR.

I submitted my ACOR fellowship application with my thesis proposal on the conservation of lead coffin from the end of the fourth century and the beginning of the fifth century AD.

This unique sarcophagus was found accidentally in Jerash’s Wadi Addeir Gharbi region in 2003.* The coffin was transferred from the site to the archaeological excavation depot at the Directorate of Antiquities of Jerash. This coffin is one of the most important and rare artifacts in this area, both for its great size of over two meters in length and for the images on its surfaces.

Lead Coffin Conservation

This is the second lead coffin found in Jordan from the Byzantine era (another was found in Umm Qais). This discovery is a great tool for assessing the status of people living in Jordan during the early Byzantine era. This particular sarcophagus was probably made in Jerusalem or Lebanon and then carried all way to Jerash at sometime in the fourth century, an expensive and difficult task, leading researchers to believe that the person inside the coffin must have been of considerable social importance.

The coffin is decorated with early Christian symbols and Greek mythological themes.  It dates to a period of gradual change in Roman burial practices between the 2nd and 5th centuries AD, namely the transition from cremation to inhumation.

I was involved in the treatment of the coffin conservation, including cleaning, consolidating and securing of missing parts, and drawing and documenting the coffin. It is now on display at the Jerash Archaeological Museum.

I was very fortunate to gain this support. I would like to thank ACOR for offering me a grant in April 2019. This money helped cover my research costs by paying for conservation materials, a modern laptop, transportation costs, and printing costs. I would like to thank everyone at ACOR, and I would recommend that every student and researcher take advantage of the opportunities and the amazing library that ACOR offers.

 

*Wadi Addeir Gharbi region in 2003 For further reading on the discovery of the coffin, check out this journal article in our library:
Abd al-Rahim Hazim. “Lead Sarcophagus from Jerash”, Liber Annuus LII, ed. Alliata, Eugenio, Jerusalem, Stadium Biblicum Franciscanum, 2002, pp. 482-83.

 

For more information about our 2020-2021 fellowship opportunities please visit https://acorjordan.org/2020-21-acor-fellowships/


Imagery of part of the sarcophagus. Photo by Jack Green.جزء من الزخارف على سطح التابوت

بلال البوريني

بلال فوّاز محمد البوريني حاصل على درجة الماجستير من جامعة اليرموك/ كلية الآثار والإنثروبولوجيا /قسم صيانة المصادر التراثية و إدارتها عام  2019 . أعمل حالياً في مديرية آثار جرش التابعة لدائرة الآثار العامة بوظيفة مفتش آثار.

سمعت عن المركز الأمريكي للأبحاث الشرقية عن طريق جامعتي و من خلال زملائي في القسم الذين حالفهم الحظ بالحصول على منح (أكور) في السنوات السابقة.

قد حصلت على منحة جيمس ساور بتقديم ملخص عن رسالة الماجستير التي سأقوم بمناقشتها والتي كانت بعنوان “صيانة وترميم تابوت رصاصي يعود لنهاية القرن الرابع وبداية القرن الخامس الميلادي”.

 ملخص عن الرسالة:

عثر على تابوت رصاصي بيزنطي في منطقة وادي الدير الغربي في مدينة جرش عام  ٢٠٠٣، وتم نقلة من الموقع إلى مستودع التنقيبات الأثرية بمديرية آثار جرش. يُعد هذا التابوت واحد من أهم  القطع الأثرية والنادرة الموجودة في المنطقة و ذلك لكبر حجمه حيث يبلغ طوله الى ما يقارب المترين ويتميز بالرسومات الرائعة والمتنوعة على سطحه الخارجي.

كما أنه يعتبر ثاني تابوت رصاصي موجود في الأردن يعود للحقبة البيزنطية (حيث عُثر على التابوت الأول في موقع أم قيس). هذا الاكتشاف هو أداة رائعة عكست لنا صورة عن كيفية حياة الناس في الاردن خلال الفترة البيزنطية، من المحتمل أن يكون هذا التابوت قد تم بنائه في القدس أو في لبنان و من بعدها نُقل إلى جرش في القرن الرابع، و اعتبرت مهمة نقله صعبة ومكلفة، مما جعل الباحثين يعتقدون أن الشخص المدفون بداخله ذا أهمية إجتماعية.

Bilal Fawaz Mohammad Al-Burini  بلال البوريني 

التابوت مزين برموز وروسومات تعكس الفن الميثولوجي الإغريقي. يعود تاريخها لفترة التغيير التدريجي في ممارسات الدفن عند الرومان بين القرن الثاني و الخامس الميلادي، أي الانتقال من حرق الجثث إلى دفنها.  

لقد شاركت في عملية معالجة و ترميم التابوت من خلال عدة إجراءات كتنظيف و تثبيت الأجزاء المفقودة، وتم رسم و توثيق التابوت بالكامل. التابوت معروض حالياً في متحف جرش الأثري.

في النهاية أقدم جزيل الشكر للمركز الأمريكي للأبحاث الشرقية (أكور)، على دعمهم و تقديمهم لي هذه المنحة. حيث أنها ساعدتني في تغطية تكاليف دراستي وشراء معدات ترميم وجهاز حاسوب محمول وتكاليف المواصلات للموقع وطباعة المصادر والمراجع التي دعمت رسالتي .أود أن أشكر جميع العاملين في أكور، و أوصي جميع الطلاب بزيارة المركز لإحتوائه على مكتبة غنية بكتب الاّثار و التراث والإستفادة منها.

لمعرفة المزيد عن منح أكور المقدمة للطلاب الاردنيين لعام 2020-2021، اضغط الرابط /https://acorjordan.org/2020-21-acor-fellowships

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top